Език: BG
Добре дошли в нашия магазин! |
0 артикула

Количка

Филтри

Категории с падащо меню

Етерични масла Етерични масла

Продуктови категории

Какво е етерично масло?

Етеричните масла се синтезират и натрупват в ароматните части/органи на етеричномаслените растения: цветовете, листата и стъблата, плодовете и корените в характерни образувания, наречени „вместилища“. Етеричните масла са смолисти вещества, а не мазнини. Тяхната молекулярна структура прилича на молекулярната структура на човешките хормони, ето защо така безрезервно се приемат и усвояват от нашия организъм.

Прилагат се няколко различни метода за извличане (екстрахиране) на етеричните масла: парна дестилация, механична екстракция чрез студено пресоване или центрофугиране, извличане с разтварящ агент и извличане чрез поглъщатели.

Етеричните масла имат лека текстура, наситен аромат, много концентрирани и са летливи, т.е. изпаряват се сравнително бързо. Според скоростта им на изпаряване, етеричните масла се делят на базисни нотки, сърдечни нотки и връхни нотки. Това обяснява защо парфюмът мирише различно непосредствено след напръскване върху кожата и няколко часа след това. Връхните нотки са първичните аромати, които усещаме. След като те се разсеят /от третата минута до първия час/, усещаме сърдечните нотки и най-устойчиви са базисните нотки, чиято дълготрайност би могла да бъде дори 24 часа.

Етеричните масла намират приложение във фармацевтиката, заради добре изразените бактерицидни свойства, в парфюмерийната и козметичната промишленост при производството на парфюми, кремове, сапуни и шампоани и не на последно място – в кулинарията като консерванти и подправки.

Етеричните масла трябва винаги да се съхраняват в стъклен съд, тъй като могат да се разтворят в пластмасата. Заради молекулярната си структура повечето от тях може да имат хормоно-подобно действие в организма или да засилят менструацията – ето защо повечето не се препоръчват по време на бременност. Тъй като са висококонцентрирани, не нанасяйте никога директно върху кожата, преди да сте ги разтворили в базисно масло.

Примери за етерични масла:
Връхни нотки (обикновено са от цитруси): лимон, портокал, евкалипт, мента
Сърдечни нотки (обикновено са от цветя): лайка, здравец, мирта, лавандула, палмароза
Базисни нотки (обикновено са от дървета и смоли): сандалово дърво, канела, пачули

«1 2»

Продукти

«1 2»Страница 1 от 2
Върни До Горе