Блог

Sambucus nigra, сироп от черен бъз, защо да предпочетем българския бъз и какви ползи имаме от него?

Черен бъз (Sambucus nigra) може да се срещне и с имената свирчовина, бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер.

Бъзът е дървовидно растение, с максимална височина 7-8 метра. Цъфти през май, плодовете му узряват на гроздчета, които висят надолу. За разлика от него бъзакът е тревисто растение, широко разпространено у нас, което цъфти през юли и август, а плодовете му узряват на китки, обърнати нагоре.

Българският бъз е най-ценната билка по нашите земи, според народния лечител Петър Димков и със сигурност една от най-добрите антивирусни билки на планетата.

Сок от черен бъз – рецептата на Петър Димков

Плодовете от черен бъз, Sambucus nigra, се берат в края на август. Трябва да се избират само добре узрелите зърна, защото неузрелите може да са токсични. Ще ги разпознаете по много тъмния им цвят. Те се отделят лесно от грозда с помощта на вилица.

Дръжките и недоузрелите зърна се изхвърлят. Почистените плодове от черен бъз се нареждат в буркани на пластове със захар. Най-горният пласт трябва да е по-дебел и плътен, за да не започне ферментация. Бурканите се покриват с марля. След три седмици се прецежда и сокът се налива в тъмни стъклени бутилки. Съхранява се на хладно.

За ценители и мераклии: не изхвърляйте плодовата маса след прецеждането! Направете си бъзово вино!

 

Прием:

  • Профилактично – по една супена лъжица сутрин на гладно. За деца – по една чаена лъжичка.
  • С лечебна цел – по една супена лъжица три пъти на ден поне 20мин преди хранене.

Есента е най-подходящият сезон за усилване на имунитета. Препоръчва се да започнем приема на сироп от бъз именно есента и при нужда да продължим цяла зима. Сигурно е, че ще забравим за подсмърчащия нос и коварните вируси.

Български черен бъз или вносен Sambucus nigra?

Съществува концепцията за употребата на местни продукти. Местни или локални са продуктите, произведени на не повече от 120км. Това е свързано с устойчивото производство, поощряването на местния бизнес и от екологична гледна точка, спестяване на разходи за транспорт и съхранение. Ето защо бяха създадени и фермерските пазари. Но това не е всичко. За нас е полезно най-вече това, което расте или се отглежда на нашите географски ширини. Балансираното и пълноценно хранене трябва да включва именно местни продукти. Ето защо, ние българите, ще имаме много повече ползи най-вече за здравето, използвайки наши култури: шипка и арония, коприва и лапад, лайка и липа, бъз и бъзак…

Черният бъз е широко разпространен в Европа, среща се в Северна Америка, а някои видове се отглеждат и в Австралия, но за нас най-добър е българският бъз.

Хранителна стойност

Малките плодчета черен бъз са мощно депо от полезни хранителни вещества, включително желязо, калий, фосфор, мед, както и витамините А, В и С, протеини, фибри, органични съединения с противовъзпалителна и анти оксидантна активност и др.

Ползи от ежедневната консумация на черен бъз

  • Фибри за храносмилателната система – плодовете на черния бъз са богати на диетични фибри, които регулират храносмилателните процеси, предотвратяват констипацията, намаляват газообразуването и улесняват усвояването на полезните хранителни вещества в червата.
  • Ползи за сърдечно-съдовата система. Доказано е, че ежедневната консумация на сироп от черен бъз допринася за регулирането на холестерола и спомага производствотото на „добрия” холестерол, от който тялото се нуждае, за да функционира правилно. По този начин се намалява риска от развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови болести. Плодовете черен бъз са богати на калий, който има съдоразширяващо действие, допринася за понижаване на кръвното налягане и поддържането на здраво сърце.
  • Ползи за дихателната система. Биофлавоноидите и антоцианините в черния бъз успокояват инфекциите в горните дихателни пътища и действат отхрачващо. Най-добрият естествен лек при настинка, кашлица, зачервено гърло, бронхит… е сиропът от черен бъз. Препоръчва се силно дори и при астма.
  • Ползи за имунната система. Благодарение на антибактериалните и антиинфекциозните си свойства, концентрираният екстракт от черен бъз намалява риска от грип или облекчава симптомите.
  • Ползи при диабет. Едни от най-активните съставки в черния бъз въздействат директно върху панкреаса и спомагат регулирането на нивата на инсулин и глюкоза.
  • Ползи за костите. Антиоксидантните и противовъзпалителните вещества в черния бъз облекчават болките и възпалителните процеси, а богатият набор мнерали в подпомага костната здравина и развитието на нова костна тъкан. Сиропът от черен бъз е много добра превенция срещу остеопороза.
  • Ползи за кожата. Съдържа биофлавоноидите за здрава и красива кожа. Антиоксидантните съединения и щедрото количество витамин А подпомагат изглаждането на кожата, намаляване на бръчките и подобряване на тонуса.
  • Ползи за метаболизма и теглото. Благодарение на високите нива на диетични фибри, съчетани с много витамини и минерали, приемът на сироп от бъз засилва метаболизма и подобрява работата на храносмилателния тракт. Дава усещане за ситост и помага за регулиране на теглото.

 

Сподели публикацията

Кажете ни Вашето мнение тук

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *