Блог

История и произход
Хималайската сол се добива от планината Salt Range, която се намира в подножието на Хималаите на територията на Северен Пакистан.
Според легендата солодобивът започва около 320 година пр. Хр., когато Александър Македонски разположил войската си край поречието на река Инд в подножието на планината и забелязал, че конят му ближе скалите.
Солната верига /планината Salt Range/ съществува вече 250 и 500 милиона години и се разпростира на приблизително 300 км. дължина и около 20 км. ширина. Счита се за един от най-големите и най-старите солни депозити в света. На територията на планината са разработени 4 солни мини, от които Кевра е втората по големина в света.
Розовият й цвят се дължи на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата.
Хималайските лампи  са изработени от големи късове солни кристали. Те може да са ръчно дялани или шлифовани. Цветовете им варират от бледо розово, почти бяло, през прасковено, оранжево, тъмно оранжево до тъмно розово-брик.
Лампи от хималайска сол/biochoice.bg/blog
Лампи от хималайска сол в Biochoice.bg
Йони, йоницазия, живот
Всички сме чували за йоните, че те са положителни и отрицателни /това е техният електрически заряд/, чували сме, че е полезно да вдишваме йонните пари рано сутрин на морския бряг, че се продават йонизатори на въздуха за домашна употреба… Но наясно ли сме всъщност каква е функцията им за нас, за живата природа, за растенията и животните?
Съдържанието на положителни и отрицателни йони в атмосферния въздух и тяхното съотношение се променя в зависимост от замърсеността на въздуха. Положителните йони влошават качеството на въздуха и формират т.нар. електрически смог. Носители на тежки положителни йони  са: компютри, монитори, прахосмукачи, телевизори, телефони, микровълнови печки, цигарен дим, електрически нагреватели и др. Самите ние издишвайки генерираме много тежки йони, затова в помещения, където има много хора, йонизацията на въздуха е намалена, а това се отразява на физическото и емоционалното ни състояние.
Положително заредените йони имат катаболен ефект, причиняват умора, а в дългосрочен план и редица заболявания, докато отрицателно заредените, имат анаболно влияние, помагат на тялото да се отпусне и да се почувства по-добре и благоприятстват здравето.
Положително заредените йони са присъщи за мръсния въздух, а отрицателните йони, обратно – за чистия, свеж въздух, филтриран и обогатен от естествените процеси в природата.

И да се върнем на лампата от хималайска сол. Нейното първа и най-голяма заслуга е, че произвежда отрицателни йони. С помощта на лампата, положително заредената атмосфера на една стая може да се неутрализира.

Лампите от хималайска сол неутрализират електромагнитния смог. Ние сме заобиколени от електрически устройства, които постоянно ни облъчват с високо честотни вълни от порядъка на 1MHz – 4GHz. Те нарушават естественият ни баланс. В резултат на това се чувстваме раздразнени, изтощени и с намалени съпротивителни сили.

Лампите от хималайска сол, Земята и ние, хората вибрираме в еднакъв честотен диапазон 3-60 hz
Честотата на вибрация на всяка кристална лампа е различна и зависи от размера и цвета, както и от това дали лампата е включена или изключена от електрическата мрежа. Когато кристалът е осветен и нагрят, неговата вибрация се повишава и периметърът му на действие се увеличава. Така около лампата се формира електромагнитно поле със сходна на нашата вибрация, което поради кристалната си структура, е достатъчно силно, за да неутрализира вредните електромагнитните лъчения.
Периметър на действие на лампите от хималайска сол в зависимост от големината им и от това дали са загрети /включени/.
Лампите от хималайска сол неутрализират радиоактивния фон.
Замервания показват, че на Орлов мост замърсяванията са над 40 единици на кв.см.р средно в София са около 20-30 частици на кв.см., а в помещение с лампи от солни кристали показанията са в диапазон от 11 до 17 частици на кв.см. Това е поредното доказателство, че лампите от хималайска сол имат пречистващ ефект на въздуха.
Халотерапия

haloterapiaДумата халотерапия произхожда от гръцката дума „halos” –  сол. Това е модерен холистичен метод, който наподобява естествения микроклимат на солните мини. В най-простия вариант това са помещения, облицовани с тухлички от хималайска сол. Съвременната халотерапия използва халогенератори, които контролирано обогатяват въздуха със суха сол – аерозол от сух натриев хлорид, който естествено се намира в подземните солни мини е отлично средство за превантивно лечение на дихателни заболявания, кожни проблеми както и успокояващо действие за нервната система.

Цветотерапия и светотерапия /източник: http://www.cluborfei.com//
Цветотерапията е начин да се използва въздействието на цветовете, за да се подобри и възстанови енергията на тялото.

[/userfiles/files/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0.jpg]Прасковен цвят се използва за мир, честност и равновесие.

[/userfiles/files/%D1%87.jpg]Червеното е цветът на енергията, силата и живота. Той затопля помещенията и успокоява болката. Червеният цвят е мощен лечебен агент за лекуване на заболявания на кръвта и кръвообръщението. Ключов цвят за половата система – полови органи и сексуалност.

[/userfiles/files/%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2.png]Розовото действа успокояващо, отпуска мускулите. Това е цветът на любовта, емоциите и романтиката. Розовата среда се отразява добре на страдащите от тревожност и абстинентен синдром, често го използват в затворите, болниците, детските заведения. Розовото е подходящо и за спалнята, където създава отпускаща и романтична атмосфера.

[/userfiles/files/%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B6.jpg]Оранжевото  е цветът на действието, ентусиазма и свободата. Използва се за укрепване на имунитета, повишаване на потентността, подобряване на храносмилането, при гръдни и бъбречни заболявания. Светлите нюанси на оранжевият цвят имат леко затоплящ ефект. Той не трябва да се носи твърде дълго. Оранжевият цвят не трябва да е предпочитан цвят от нервни и лесно ядосващи се хора.
Ако овладеете енергията на оранжевия цвят, наистина ще бъдете господар(ка) на съдбата си.

[/userfiles/files/yellow.png]Жълтото е цветът на паметта. Жълтият цвят символизира интелекта и се използва като стимулатор на умствената дейност. Той ще ви помогне да мислите по-бързо. Като цвят на слънцето, жълтото енергизира и може да намали депресията. Жълтият цвят е цветът на хората оптимисти.
Лампи от хималайска сол/biochoice/blog
Недостатъци на лампите от хималайска сол
Наши клиенти са ни питали, имат ли срок на годност и консумират ли се във времето. Отговорът е – не. |Оригиналната лампа от хималайска сол е вечна, ако се поддържа както трябва. Естествено електрическата част не е вечна. Налага се да се подменим електрическата крушка, когато изгори, но това важи за всички видове лампи. Естествено няма нищо абсолютно перфектно в природата. От чисто практична гледна точка, можем да изброим няколко леки неудобства на хималайските лампи:
– Хималайските лампи са много тежки. Ако искаме да покрием достатъчно голям периметър от стаята, трябва да си поставим колкото се може по-голяма лампа, по възможност над 5 килограмова.
– Лампите от хималайска сол са чупливи. Ако падне от високо или бъде ударена с твърд предмет, кристалът ще се счупи това ще наруши красотата на вашата лампа.
– Пазете лампата от хималайска сол от влага! Солта е хигроскопична. Дръжте вашата лампа в сухо помещение, не в банята. Бършете от прах със сух парцал или с пера.

Ако искате да научите повече за кристалната хималайска сол и нейните приложения извън кухнята, вижте статията ни Разтвори от хималайска сол. В нея става дума за: напитка Соле, детоксикиращи и релаксиращи солни вани, разтвори от хималайска сол за инхалации, гаргара, промивка на очи, прочистване на синуси и др.

Сподели публикацията

Един коментар

    • М. П.П.

    • септември 3, 2019 в 16:54 pm

    Много интересна информация, но заглавието ви е подвеждащо!

Кажете ни Вашето мнение тук

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *