Блог

Какво е къна и как се използва?

Натуралната индийска къна е един от основните продукти на фитотокозметиката, получени от изсушените и стрити на прах листа на храстовидното растение Lawsonia inermis L. семейство Lythraceae, обикновено наричано къна или хена.

henne-per-capelli

Индийска къна – известна и използвана в продължение на хиляди години в африкански и индийски страни, все още се използва като боя за текстил, нокти, коса и рисуване върку кожа (татуировки).

henna.biochoice.bgНа пазара може да срещнем три вида прахообразни продукта с името Къна. Те са: неутрална къна (ужким по-лека и безцветна), естествена или още наричана червена къна и черна къна за оцветяване в много тъмни нюанси. Истината е, че името Хена / Къна по право принадлежи единствено на естествената индийска къна, т.е. тази, която оцветява в червено и е получена от листата на Lawsonia inermis.

Неутралната къна се получава от друго растение – Senna italica и е известна още като безцветна къна, но истинското й име е Касия /Cassia obovata/.

Черната къна/индиго на прах се получава от листата на растението Indigofera tinctoria, известено също като Indigo и от която се получава добре познатият “индиго” растителен цвят.

Следователно тези две други естествени багрила неправилно биват наричани къна. Техните верни наименования са Касия и Индиго.

Отсъствието на химикали като амоняк, заедно с навлизането на здравословен екологичен модел на живот, отвориха вратите на къната в козметичната индустрия като търсена и доста често срещана съставка в боите за коса. Въпреки това, тъй като предлага много ограничена гама от цветове, хена, т.е. къна се добавя към други оцветители и по-рядко се ползва самостоятелно.

Свойства: индийска къна в Biochoice.bg

Оцветяване

Степента на оцветяването, дадено от къната, зависи от наличието в листата на Lawsonia inermis на гликозиди, които чрез хидролиза освобождават жълтеникав пигмент, който във въздуха е червеникав. Говорим за оцветяване и отразяващи свойства.
Веднъж поставен във воден разтвор, този характерен пигмент на естествената индийска къна дава червен цвят, който позволява да се получат червеникави нюанси на косата.

Лечебни свойства

Индийската къна има балансиращо и полезно действие върху скалпа. Помага в борбата със себорея и мазен пърхот благодарение на наличието на танини и етерично масло със стягащи и дермо-пречистващи свойства.

Сподели публикацията

Един коментар

    • Мария

    • септември 5, 2019 в 21:45 pm

    Здравствуйте, что то не совсем я поняла как это?

Кажете ни Вашето мнение тук

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *