Блог

Какво значи да се пречисти кравето масло? Какво е гхи и къде да го намерим?

Гхи или гхий, или просто ги е един от най-полезните продукти, които могат да се консумират без ограничение от всички. Наричаме маслото гхи пречистено, защото в процеса на приготвянето му, чрез термична обработка се изпарява водата, която се съдържа в кравето масло и се отделят белтъците и протеините Казеин. Полученият продукт е пречистено масло, което може да бъде използвано в суров вариант, за готвене, включително и за пържене, както и за лечение.
Ghee
Полезни свойства след пречистването на маслото:
 • Гхи вече няма холестерин и ускорява всички стадии на храносмилането
 • ускорява метаболизма, подпомага изчистването на тъканите от шлаките
 • помага за храненето на клетките
 • тъй като има къса молекула, то е способно да навлезе вътре в клетката през клетъчната мембрана и по този начин да изчисти мастно-разтворимите токсини от клетката
 • съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма

Гхи и Аюрведа

Аюрведа е най-древната наука за здравето. Тя отрежда важна роля на пречистеното масло гхи, а именно на пазител на баланса в тялото, ума и душата. Освен това се грижи за равновесието на трите основни елемента в човешкото тяло: вата, питта и капха.

Гхи - gheeГхи е носител на антиоксиданта витамин Е, който защитава от вредното действие на свободните радикали. Маслото гхи съдържа главно наситени мазнини, но молекулната им структура се отличава от структурата на другите животински мазнини. Тя се състои от мастни киселини с къса химическа верига, което прави маслото гхи един много лесно усвоим продукт. Изследванията показват, че мастните му киселини са с 8% по-малко наситени от останалите животински мазнини.

Гхи е изчистено от белтъчния казеин, който повишава нивото на холестерина в кръвта.

Гхи съдържа от 4 до 5 % линоленова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма.

Съдържа витамин А, витамин Е и бета каротин – антиоксиданти, които предотвратяват клетъчни мутации и са от особена важност при сърдечносъдови заболявания и диабет.

Масло Гхи се препоръчва за подобряване и засилване на зрението, срещу хранителни отравяния, подпомага умствените способности и паметта, засилва жизнената енергия и дори му се носи славата на афродизиак.

Служители в хиндуистки храмове и до днес от поколение на поколение предават традицията да съхраняват гхи в продължение на сто години, тъй като съществуват множество примери за силния лечебен ефект на престояло гхи.

Пречистеното масло гхи не е нужно да се съхранява в хладилник, тъй като е лишено от водата в традиционното масло, която е основа за развитие на бактерии, то практически не може да се развали, нито да граняса като другите мазнини. Всъщност навремето, когато е нямало хладилници, е било честа практика нашите прабаби да преваряват маслото, за да е по-дълготрайно.

Ако искате да се пробвате сами да си приготвите чудното масло гхи, вижте рецептата на Стефи Божилова. И помнете: подходете към производствения процес с чисто съзнание и ум, освободете се от бремето на суетата, и лошите човешки навици, вложете Любов!

Ако нямате време да се занимаете лично, доверете се на Гхи Гопал Прасад – домашно гхи от прясно сметаново краве масло.

Консумирайте гхи сурово или готвено – винаги вкусно и винаги полезно
Сподели публикацията

Един коментар

  • Вяра Предьова

  • ноември 13, 2017 в 14:23 pm

  И баба ми правеше гхи 😉
  А сега си го купувам и не ме гложди чувство на вина като си слагам по повечко. Обичам блажнички манджи и дебело намазана с масло филия 🙂

Кажете ни Вашето мнение тук

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *