Език: BG
Добре дошли в нашия магазин! |
0 артикула

Количка

Филтри

Категории с падащо меню

Био етерични и базови масла Био етерични и базови масла

Продуктови категории

В тази категория ще откриете широка гама етерични и базови масла и рецепти с техните приложения.

Базовите масла са растителни масла, извлечени от най-маслено наситените части на растения – семената или ядките. Те могат да се използват директно върху кожата или косата както самостоятелно, така и в комбинация с други масла. Базовите растителни масла се използват за основа и разтворител на етеричните масла.
Етеричните масла всъщност са смолисти вещества, а не мазнини Те са синтезирани в ароматните органи на етеричномаслените растения. Имат лека текстура и наситен аромат, силно концентрирани са и летливи. Съхраняват се в мини шишенца от тъмно стъкло. Никога не си купувайте етерично масло в пластмасова опаковка! Етеричните масла не се развалят, но могат с времето да загубят своята ефективност и аромат.

Повече за същността, различията и употребата на базовите растителни масла и етеричните масла, можете да научите в нашия БЛОГ/Поглед към света на маслата.

Подкатегории

Натурални базови масла (25)

Какво е базово масло?
Базовите масла, наречени още растителни масла, се извличат от най-мастно наситените части на растението - ядките и семената.

Базовите растителни масла се използват самостоятелно или служат като основа за разреждането на етеричните масла /етеричните масла са високо концентрирани, не прилагайте никога директно върху кожата!/

Базовите масла, макар и на растителна основа, имат структура, много близка до мастната тъкан на човека и затова проникват в кожата и се усвояват много лесно. Те помагат на кожата да абсорбира иначе трудно усвоимите етерични масла.

Заради високото съдържание на мазнини, базовите масла нямат неограничен живот, те могат да се окислят и да гранясат с времето. Някои растителни масла обаче имат естествено съдържание на витамин Е, който освен че служи като стабилизатор на маслото, има и благотворно въздействие върху кожата.

Някои базови масла (като какаово, кокосово, масло от ший) променят нормалното си течно състояние и се втвърдяват при по-ниски температури. Втечнявайте ги на стайна температура или на водна баня, но не с вряща вода, за да запазите качествата им.

Няма по-натурална грижа за кожата и косата от редовната употреба на студенопрсовани растителни масла.

Етерични масла (16)

Какво е етерично масло?

Етеричните масла се синтезират и натрупват в ароматните части/органи на етеричномаслените растения: цветовете, листата и стъблата, плодовете и корените в характерни образувания, наречени „вместилища“. Етеричните масла са смолисти вещества, а не мазнини. Тяхната молекулярна структура прилича на молекулярната структура на човешките хормони, ето защо така безрезервно се приемат и усвояват от нашия организъм.

Прилагат се няколко различни метода за извличане (екстрахиране) на етеричните масла: парна дестилация, механична екстракция чрез студено пресоване или центрофугиране, извличане с разтварящ агент и извличане чрез поглъщатели.

Етеричните масла имат лека текстура, наситен аромат, много концентрирани и са летливи, т.е. изпаряват се сравнително бързо. Според скоростта им на изпаряване, етеричните масла се делят на базисни нотки, сърдечни нотки и връхни нотки. Това обяснява защо парфюмът мирише различно непосредствено след напръскване върху кожата и няколко часа след това. Връхните нотки са първичните аромати, които усещаме. След като те се разсеят /от третата минута до първия час/, усещаме сърдечните нотки и най-устойчиви са базисните нотки, чиято дълготрайност би могла да бъде дори 24 часа.

Етеричните масла намират приложение във фармацевтиката, заради добре изразените бактерицидни свойства, в парфюмерийната и козметичната промишленост при производството на парфюми, кремове, сапуни и шампоани и не на последно място – в кулинарията като консерванти и подправки.

Етеричните масла трябва винаги да се съхраняват в стъклен съд, тъй като могат да се разтворят в пластмасата. Заради молекулярната си структура повечето от тях може да имат хормоно-подобно действие в организма или да засилят менструацията – ето защо повечето не се препоръчват по време на бременност. Тъй като са висококонцентрирани, не нанасяйте никога директно върху кожата, преди да сте ги разтворили в базисно масло.

Примери за етерични масла:
Връхни нотки (обикновено са от цитруси): лимон, портокал, евкалипт, мента
Сърдечни нотки (обикновено са от цветя): лайка, здравец, мирта, лавандула, палмароза
Базисни нотки (обикновено са от дървета и смоли): сандалово дърво, канела, пачули

«1 2 3»

Продукти

«1 2 3»Страница 1 от 3
Върни До Горе