Език: BG
Добре дошли в нашия магазин! |
0 артикула

Количка

Филтри
Филтри

КАТЕГОРИИ

ЧИА - три букви с голямо съдържание

Дата: 2014-08-20

 

     Все по-често се говори за различни суперхрани. Те са добре познати от хилядолетия, но биват преоткривани от съвременния човек, който се стреми да се храни все по-здравословно.
     Чиа или Salvia hispanica, е цъфтящо растение, което днес е най-разпространено в Мексико и Гватемала. Семената й са били употребявани и като храна, и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана, се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.

 

 

Накратко за чия:


1. Чиа има 2 пъти повече протеин от другите зърна
2. Чиа има 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките
3. Чиа има 5 пъти повече калций от млякото, както и бор, който катализира процеса по усвояването му, за разлика от кравето мляко
4. Чиа има 2 пъти повече калий от бананите
5. Чиа има 3 пъти повече желязо от спанака
6. Семенцата чиа са най- богатият източник на омега-3 масти киселини в природата.

И, по-нашироко за тази уникална супер храна:

Освен че е богат източник на полезни хранителни вещества, чиата помага и за балансирането на кръвната захар и понижаването на холестерола.
Ако разбъркате лъжица чиа в чаша вода и я оставите за около половин час, като се върнете ще ви се стори, че в чашата няма семена или вода, а почти твърдо желе. Тази желираща реакция се дължи на разтворимите фибри, съдържащи се в чиата. Изследователите смятат, че същото явление се случва и в стомаха, когато се яде храна, съдържаща такива фибри. Желето, образувано в стомаха, създава физическа бариера между въглехидратите и храносмилателните ензими, които ги разграждат, като така се забавя преобразуването на въглехидратите в захар.
Освен ползите за диабетиците, това забавяне на преобразуването на въглехидратите в захар създава предпоставки за издръжливост. Удължаването на преобразуването на въглехидратите в захар стабилизира метаболитните промени, като намалява редуващите се вълни от висока и ниска захар и така се създава по-дълготраен ефект на снабдяване с „гориво”.

Едно от изключителните качествата на чиата са хидрофилните й свойства – тя има способността да абсорбират вода повече от 12 пъти теглото си. Способността й да задържа вода й помага да удължава овлажняването. Течностите и електролитите осигуряват средата, която поддържа живота на всички клетки в тялото. Техните концентрация и състав се поддържат така, че да останат възможно най-непроменливи. Като ядете семена от чия, накиснати във вода, запазвате влагата и регулирате по-ефикасно усвояването на хранителни вещества и течности от тялото. Запазва се електролитният баланс, тъй като телесните течности се оползотворяват по-пълноценно.

Като източник на протеин, чиа се смила и усвоява много лесно. Това води до бързо пренасяне до тъканите и оползотворяване от клетките. Това лесно усвояване прави чиа много ефикасна когато има бързо развитие на тъкани - основно при периоди на растеж на деца и юноши. Помага също за растежа и възстановяването на тъкани по време на бременност и кърмене, както и възстановяване на мускулна тъкан при атлети, щангисти и т.н.

Семената на чиа са и богат източник на калций, тъй като съдържат важния минерал бор, който действа като катализатор при усвояването и използването на калций в организма.

Чиа като съставка е мечтата на всеки диетолог. Има безкрайни начини да се включи чиа в храната ви. Единственото условие е да се накисне в чиста вода, преди да се използва в различни рецепти.

 

Автор: Милена Георгиева
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Можете да поръчате чиа онлайн или да посетите представителния ни магазин в София, кв. Лозенец, ул. "Люботрън"19.

Върни До Горе