Слънцезащита и как да изберем слънцезащитен крем или лосион?

Наночастици или минерални филтри?

Коя е добрата слънцезащита?

Коя  е  добрата  слънцезащита ?

Вече всички сме убедени в полезността и необходимостта от употребата на слънцезащитна козметика. И пазарът ни я предлага в изобилие. Но как да изберем най-доброто за нас и за семействата ни?

Наближи ли лятото, рафтовете на магазините за козметика и на аптеките /умишлено пропускам големите вериги хипермаркети, откъдето никога не бих си купила козметика/, се изпълват с шарени примамващи опаковки слънцезащитни спрейове, кремове и лосиони и обещават сигурна защита от вредните UV лъчи

Каква е основната разлика

между минералните и синтетичните слънцезащитни филтри?

Синтетично произведените слънцезащитни филтри се състоят от наночастици, които взаимодействат с кожната мазнина и отвеждат UV лъчите под формата на топлинна енергия.

Минералните филтри за защита от ултравиолетови лъчи се състоят от титанов диоксид, който е ефективен срещу ултравиолетовите лъчи тип B и цинков оксид, който има широки защитни функции спрямо UV-лъчи от тип А. Тези вещества действат на физическо ниво и не проникват в кожата. Те образуват тънък слой върху кожата и действат като екран, който отразява слънчевите UV-лъчи от повърхността на кожата.

За разлика от синтетичните филтри, които трябва да нанесем върху кожата 20 минути преди да се изложим на слънце, минералните действат мигновено. Синтетичните слънцезащитни продукти действат не повече от 2 часа, след това трябва да се намажем повторно и после пак… и усещането за тежка и мръсна кожа, която не диша е неминуемо.

Слънцезащитният крем с минерални филтри действа докато не бъде изтрит механично с кърпа или гъба.

Слънцезащитните продукти, които съдържат синтетично произведени филтри, обикновено включват в състава си още парфюмиран алкохол, петролни вещества, изкуствени консерванти и емулгатори.

Какво представляват наночастиците и защо могат да бъдат опасни?  la-nanotecnologia-e-i-suoi-rischi-per-l-essere-umano-il-dna-e-l-ambiente_737

Наночастиците са с размер под 100 нанометра (1 нанометер е една милиардна от 1 метър). Заради голямото съотношение повърхност / обем, те са силно реактивни. Опасното и неконтролируемото е, че качествата и свойствата на наночастиците от даден химикал, могат да променят свойствата на повърхността си, в зависимост от това къде се намират. Т.е. възможно е да се използва даден химикал, заради негово специфично свойство, но наночастиците-носители на въпросния химикал, да попаднат в среда, в която да проявят други нежелани свойства.

Има много научни изследвания, които разглеждат опасностите, свързани със съдържанието на наночастици в храните, опаковките и слънцезащитните средства. Поради свръх малкия си размер, наночастиците са в състояние да проникнат в клетките на организмите, да нарушат процесите в една биологична система и да увредят здравето на човека. Учени твърдят, че поради размера си, наночастиците могат да проникнат през защитните бариери в тялото – да достигнат мозъка или дори бебето, което се развива в утробата на майката. Наночастиците могат да образуват свободни радикали, които увреждат ДНК на клетките причинват рак. Не случайно вече, производителите на козметични продукти с минерални филтри без наночастици, изрично изписват това на опаковките.

Ето защо за правилен избор на крем е важно да знаем дали съдържа доказано опасни химически UV–филтри.

Ще отворя малка скоба за наночастиците и анти-ейдж ефекта. Наночастиците правят възможно проникването на множество химични вещества в дълбоките слоеве на кожата, тъй като химикалите могат да бъдат обхванати от микроскопичните нано частици. Някои от тези химикали са в състояние да стимулират вътрешните процеси за заздравяване и регенерация на клетките и колагена и това е основната причина големите козметични компании да са първите привърженици на нанотехнологиите при производството на козметични продукти против стареене и бръчки. Факт е, че ако използвате високо технологичен нано продукт, вие определено ще видите веднага положителния ефект върху кожата, но все още не се знае какво въздействие може да има за вас в дългосрочен план.

Какво означава SPF (Sun Protection Factor)?

Много хора търсят висок слънцезащитен фактор, като смятат, че той е свързан със силата на защита от слънцето. Всъщност международно утвърденият стандарт за слънцезащитен фактор е система, която позволява да се изчисли времето и степента за слънцезащита от UVB лъчите. Но разликата в степента на слънцезищита между фактор 50 и фактор 30 например е незначителна – само 2%.

Как можете да изчислите времето, за което действа даден слънцезащитен фактор (SPF) на вашата кожа без да изгорите?

Единица SPF действа върху:          Chi-ha-la-pelle-scura-non-teme-il-sole_su_vertical_dyn

  • Светла кожа – 10 минути
  • Матова кожа – 15 минути
  • Тъмна кожа – 20 минути

Ако сте си купили крем с фактор 30 и имате светла кожа, умножете фактор 30х10 минути = 300 минути. Т.е можете да стоите на слънце с този слънцезащитен крем 5 часа без да изгорите. Ако сте с тъмна кожа SPF 30 ви осигурява 7,5 часа.

Тъй като малките деца не бива да стоят на слънце повече от 3 часа, за тях е достатъчен и фактор SPF15.

Само био сертифицираната козметика няма химически филтри.

Но освен тази полза, тя ви предлага още много други. Освен натурални минерални филтри, органичната слънцезащитна козметика е богата на растителни масла и екстракти от биологично отглеждани култури, така че освен защитена, кожата ви ще е хидратирана и подхранена.

protezione_solare_bimbi     Вместо нефтени деривати, в био козметиката за слънцезащита ще намерите масла от каранджа, рапица, слънчоглед, арган, сусам, невен, пчелен восък, екстракти от моркови или алое. И разбира се витамин Е, който не само защитава кожата, но е и естествен консервант.

  Насладете се на лятото без страх!

Alteya Organics Sun ProtectionAcorelle-sun-protection

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *