Поглед към света на маслата

Първи стъпки в света на базовите и етеричните масла – разлики и ползи.

Разлика между базови и етерични масла
rosemary oilЗнаете ли каква е разликата между растителните /базисни/ масла и така наречените етерични масла? Ако познавате добре същността и свойствата им, ще изберете най-доброто за вашите нужди, особено ако обичате да майсторите в домашни условия и да изработвате сами необходимите ви козметични продукти – 100% натурални и специално създадени за вас.

Базовите масла се извличат от най-маслено наситените части на растения – семената или ядките. Те са плътни, нямат силен аромат, могат да се използват директно върху кожата или косата както самостоятелно, така и в комбинация с други масла. Базовите масла се използват за основа и разтворител на етеричните масла.
Етеричните масла всъщност са смолисти вещества, а не мазнини, синтезирани в ароматните органи на етеричномаслените растения: цветове, листа и стъбла, плодове или корени. Те имат лека текстура и наситен аромат, те са силно концентрирани и летливи, т.е. изпаряват се сравнително бързо.  Етеричните масла са високо концентрирани. Съхраняват се в малки контейнерчета от тъмно стъкло. Никога не си купувайте етерично масло в пластмасова опаковка. Няколко капки са достатъчни за козметични или парфюмерийни цели. Етеричните масла не се развалят, но могат с времето да загубят своята ефективност и аромат.

Според скоростта им на изпаряване, етеричните масла се делят на базисни нотки, сърдечни нотки и връхни нотки.

Видове базови масла

Сусамово масло

Маслинено – зехтин
Кокосово масло
Жожоба
Сладък бадем
Масло от Авокадо

Етерични масла

Етерично масло от розмарин
Мента
Масло от лавандула
Чаено дърво
Сандалово дърво
sandalovo masloЕтеричните масла винаги трябва да се разтварят в базови масла преди употреба. Не използвайте никога етеричните масла директно върху кожата /изключение прави маслото от чаено дърво/.
Различните масла имат своите уникални свойства и ползи, намерете комбинацията, която е най-добра за вас, прочетете повече за различните видове масла и се научете безопасно и ефективно да смесвате маслата, за да получите желания резултат.
Богата гама от етерични и базови масла ви очаква в Biochoice – био онлайн магазин за красота и здраве!

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *