Облепиха – витаминозна бомба

Облепиха, морски зърнастец и ракитник – това са имената на най-балансирания плод в природата

olivello-spinoso

облепиха – растението слънце

Растението облепиха, известно още и като ракитник или морски зърнастец, има славата на най-балансирания плод в природата. Този лечебен храст е бил използван в продължение на векове заради невероятните си хранителни качества.

Латинското име на облепихата е Hippophae rhamnoides  – състои се от думите hippos-кон и phae-блясък (блестящ кон). В хрониките за битките на Александър Велики се споменава, че ранените и изтощени коне, хранени с листата и плодовете на облепиха оздравявали, придобивали мощ и сила, косъмът им ставал гладък и лъскав.  Александър Македонски и воините му също консумирали чудодейните оранжеви плодчета за мощ и издържливост.

Облепихата съдържа повече от 190 биологично активни вещества, както и пълната гама на омега мастни киселини в един перфектен баланс. В състава на плодовете се намират голям брой витамини и минерали, микроелементи и органични киселини ( аксорбинова и фолиева киселини, витамините от групата В: В1, В2, също така и РР, Е, К, каротин, флавоноиди, дъбилни и минерални вещества, желязо, бор, мед, сребро ). Облепихата е богата на макро  и микро елементи. В нея се съдържат витамини А и B1, B2, C, Е, бета каротин и витамин К. В лечебния храст се съдържат каротеноиди, флавоноиди, феноли, терпени и най-малко 20 минерални кофактори.

Малките оранжеви плодчета облепиха съдържат повече от 60 антиоксиданти и значителни количества витамин C (300-1600 mg/100g), което е от 4 до 100 пъти по-висока стойност от всички зеленчуци и плодове.

Освен това морският зърнастец е естествен източник на 5-HT ( серотонин ), невротрансмитер, който помага за регулиране на емоциите.

Облепиха се препоръчва за сърдечно-съдовата система, повишава имунитета, действа противораково,

Чудото облепиха

Чудото облепиха

противовъзпалително и влияе благотворно на кожата.

Растението облепиха е познато в Китай повече от 12 века. Първоначалната му употреба в китайската традиционна медицина е била за укрепване на стомаха, кръвообращението и дишането. В съвременния свят изключителните качества на облепихата се използват широко в производството на хранителни добавки, спортни напитки, козметика и лекарства.

Облепиха или още Растението – слънце е разпространено в Европа, Югозападна и Централна Азия – Алтай, Тибет, Русия, Гърция, Индия, Монголия, Турция и други страни. Но най-високо ценена и търсена е облепихата от района на ез. Байкал.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *