Медът е като виното

Качественият мед е като истинското вино, всяка реколта се отличава от предходната, всяка реколта е уникална, неповторима и носи белезите и очарованието на точно определени факти, събития и метеорологични условия.

Мед

Мед

 

И точно по тази причина тазгодишният мед на Дядо Димовия пчелин е също толкова истински и уникален, както и миналата година. Но е различен… Сега носи уханието на липа, детелина и конски босилек… или пък на магарешки бодил, глухарче, комунига и звездан…

Дядо Димовият пчелин не е случаен. И дядо Димо не е случаен пчелар. От младини страстта му към живота и труда на пчелите определя неговия жизнен път. Пчелинът съществува от повече от 40 години.
Сега за него се трудят две поколения пчелари – дядо Димо и дядо димовата дъщеря Марина, с незаменимата помощ на съпруга й Станислав.  Със знания и много любов  семейната традиция е продължена и се произвежда най-истинския по нашите земи мед.

Ако се интересувате какво пък ще рече био сертифициран мед, потърсете информация в интернет и ще видите колко са много изискванията и колко е трудно да поддържаш кошер, да отгледаш, роиш, захранваш и лекуваш пчели без химикали.
Съвсем просто казано при производството и съхранението на био мед са елиминирани всички източници на замърсяване.
Биологичният пчелен мед е източник на здраве и дълголетие. Тои има неповторими вкусови, лечебни свойства и ни зарежда с енергия от природата.

Какво казва Марина за Реколта 2014:

„Дъждовната пролет и лято забавиха медосбора. Дъждовете ни лишиха от монофлорните медове. Затова пък, от втората половина на юни, почти до края на август, поляните бяха отрупани с разнообразни билки и цветя. Пчеличките в тази необичайна година ни зарадваха с два вида букет – пролетен и летен. Тази година често ме питат: Защо не е разнообразна реколтата? Защо само букет? Нашите човешки разбирания за разнообразие се разминават с тези на природата. Може ли да бъде бедна медената реколта от нацъфтялата  с билки поляна?“
„Друга особеност е, че медът влиза от кошера директно в буркана, без филтриране и окрупняване на партида. Тъй като всеки кошер има собствен „вкус” и предпочитания за посещение на растенията, може да се получи така , че буркани от една партида да имат лека разлика в цвета или кристализацията в зависимост от нектара събран от пчеличките. „

И така, какво имаме тази година?

На първо място имаме Мед Пролетен Билков букет от от липа, детелина, конски босилек и др. Събиран е от средата на м.юни до средата на м.юли. Пролетният билков букет е със светъл цвят и иключително приятен аромат и вкус.

Липовият мед има противовъзпалително и слабо отхрачващо действие, той  успокоява и е предпоставка за добър сън.
Конският босилек е една от нашите най-добри медоносни билки. В народната медицина се употребява като средство против кашлица, при разстройства и болки в стомаха и червата.

След пролетта идва лятото и пчеличките на дядо Димо изфабрикуваха Летен билков букет от магарешки бодил, глухарче, звездан, комунига и др. Медът е с приятен жълт цвят, богат аромат и лек вкус. Събиран е от средата на м. юни до към 15-20 август.

Внимавайте, медът от магарешки бодил е афродизиак! Освен това помага при кашлица.
Глухарчето е билка с приложения както в кулинарията, така и в медицината. Медът, получен от цветовете на глухарче, е естествен природен биостимулатор.
Звездан е медоносна и фуражна билка.
Комунига е известна още като жълта еньовка, жълто биле, медна детелина, овчарска комунига… Помага при главоболие и кашлица.

Освен двата медни букета, традиционно разполагаме с биологичен мед с пчелен прашец. Обогатеният с пчелен прашец биологичен мед е мощен имуностимулатор, а за качествата на пчелния прашец може толкова много до се каже: костна система, потентност, сърце и кръвен поток, детоксикиращо действие…

Иде ред на любимия ми продукт – медена пчелна пита!
Медената пита е восъчна пита, изпълнена с мед. Тя е извадена директно от кошера и по нея няма каквито и да е извършени допълнителни обработки.  Пчелната пита се дъвче като дъвка, останалият в устата восък се изхвърля.
Медът с пчелна пита е прекрасен и ефективен способ да привлечете интереса на детето към пчелния мед и медените продукти.

Прополисът, наричан още клей, представлява смес от смоли, восък и цветен прашец, обогатена с ензими и подложена на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи, хормони и ферменти.
Свойствата на прополиса са противомикробни, антивирусни, противоплесенни, антирадиационни. Прополис може да се ползва като обезболяващо средство.  Съвсем честно можем да наредим прополиса сред най-използваните средства за лечение и профилактика на много болести.

И ако още се чудите какво ви липсва на трапезата или пък мислите, че животът ви не е достатъчно сладък, припомнете си, че Дядо Димовият пчелин ще ви даде всичко това, плюс здраве от природата!

————————————————————————————————————–

Реколта 2015г на дядо Димовия пчелин

Comments (1)
  1. Лили May 18, 2015

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *