Конопено масло

Hemp-Seed-Oil/Biochoice

Студенопресовано конопено олио, 500мл

Масло от конопено семе – най-добрата растителна мазнина – и необходимостта от есенциални мастни киселини
Маслото/Олиото от конопено семе се получава от студено пресоване на семената на емблематичното растение коноп.
Конопеното олио се отъждествява с идеалната храна от природата, благодарение на балансираната концентрация на омега мастни киселини. Конопеното масло е богато на калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк, мед и манган. Не съдържа глутен.

ЕМК – есенциални мастни киселини

Конопът е маслодайно растение и семената му са един от най-богатите източници на масла на нашата планета. В тях ще открием 80% незаменими мастни киселини, които са отговорни за здравословното и имунното ни състояние, а тази висока концентрация не се среща в нито едно друго маслодайно растение. И трето: тези мастни киселини са в идеалното съотношение 3:1 – Омега-6 към Омега-3. Това съотношение е препоръчано за оптимално от Световната здравна организация.

Изключителните концентрации на есенциални мастни киселини в конопеното олио са това, което го прави наистина специално. В действителност конопеното студенопресовано масло може да осигури всички онези нужди на човешкото тяло, които то не може само да произведе. Ролята на есенциалните мастни киселини за нашето здраве е огромна и не е за подценяване. Те са необходими за функционирането и развитието на мозъка и нервната система и за производството на здрави клетъчни мембрани. Освен това активно участват в предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол, рак, артрит и много други. А ударни дози от ЕМК /есенциални мастни киселини/ могат наистина да излекуват тежки заболявания.

Рибено масло или конопено масло?

Ще кажете: добре де, ами и рибеното масло е с много високо съдържание на есенциални мастни киселини, особено на Омега-3. Но съществуват опасения, че някои източници на рибено масло са замърсени с живак и други токсини. Освен това, рибеното масло не е добра опция за вегетарианците. Маслото от конопени семена съдържа Омега-3, 6 и 9 в идеално съотношение и е чудесна алтернатива, която ще осигури същите ползи като рибеното масло без опасността от поглъщане на токсини.

Конопено масло за коса, кожа и нокти

Мастните киселини, особено линоловата киселина (която в телата ни се превръща в гама-линолова киселина), са важни за здравето на кожата. Косата, кожата и ноктите са образувани от един и същ тип кожни клетки, така че не е изненадващо, че хората, които използват конопено масло могат да се похвалят едновременно с по-дебела и по-лъскава коса, с мека кожа и със силни нокти. Конопеното масло е почти идентично с нашите собствени липиди и е в състояние да проникне в нашите клетки и да създаде смазка на техните повърхности. Конопеното масло се използва за подхранване не само на суха кожа, но и на петна и лезии. Може да се използва за детоксикация на кожата и дори за подобряване цвета на кожата. Можете спокойно да използвате масло от коноп като овлажнител за кожа, без да се тревожите, че порите ще се запушат.

Hemp-Seed-Oil-Cold-PressedСред многобройните възможни приложения на конопено масло, най-ефикасна е употребата му за пряко лечение на екзема. Третирането на екзема с масло от конопени семена води до намаляване на сухотата, сърбежа и цялостно подобрение на симптомите.

Сред по-специалните свойства на конопеното масло:

– Конопът е единственото маслодайно растение, чието масло съдържа витамин Д, нужен за калциевата абсорбация на организма.
– Конопеното масло съдържа антиоксиданта витамин Е в големи количества.
– Отстранява предменструалния стрес.
– Има несравними противовъзпалителни свойства.
– Конопеното олио има естествен слънцезащитен фактор.

Как се консумира конопeно масло? Винаги и само сурово? Може ли да се нагрее без да изгуби качествата си?
Конопеното масло има мек ядков мирис и приятен вкус. Използва се винаги студено, като дресинг за салата, паста, риба. Маслото от конопени семена може да бъде въведено в ежедневна употреба на мястото на други растителни масла, които ползваме в ежедневието ни.
Както при всички растителни масла, качеството им зависи от качеството на семената, от които се добиват, ето защо избирайки на пазара, за предпочитане е да потърсите органично и студено пресовано конопено масло. Съхранявайте го на прохладно и тъмно място, за да избегнете окисляване или гранясване. Обикновено конопеното олио е в тъмни стъклени бутилки, които след отварянето им е добре да държите на хладно място или в хладилник.

Каква е препоръчителната доза?

Всеки здрав индивид трябва да консумира превантивно 10 – 15 мл (около 2 супени лъжици) конопено масло на ден, през цялата година, с изключение на по-топлите месеци. Тази минимална доза може да се увеличи при нужда.

Научете повече за конопеното семе, конопения протеин и конопеното мляко в статията ни “Суперхраната конопено семе и неговите производни”

Comments (1)
  1. Марина October 24, 2016

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *