Индийска къна

Какво е къна и как се използва?

Хена/Къна е един от основните продукти на фитотокосметиката, получени от изсушените и стрити на прах листа на храстовидното растение Lawsonia inermis L. семейство Lythraceae, обикновено наричано къна.

henne-per-capelli

Известна и използвана в продължение на хиляди години в африкански и индийски страни, къна все още се използва като боя за текстил, нокти, коса и рисуване върку кожа (татуировки).

henna.biochoice.bgНа пазара може да срещнем три вида прахообразни продукта с името Къна: неутрална къна (ужким по-лека и безцветна), естествена или още наричана червена къна и черна къна за оцветяване в много тъмни нюанси. Истината е, че името Хена/Къна по право принадлежи единствено на естествената къна, т.е. тази, която оцветява в червено и е получена от листата на Lawsonia inermis.

Неутралната къна се получава от друго растение – Senna italica и е известна още като Касия – Cassia obovata. Черната къна се получава от листата на растението Indigofera tinctoria, известено също като Indigo и от която се получава добре познатият “индиго” растителен цвят. Следователно тези две други естествени багрила неправилно биват наричани къна. Техните верни наименования са Касия и Индиго.

Отсъствието на химикали като амоняк, заедно с навлизането на здравословен екологичен модел на живот, отвориха вратите на къната в козметичната индустрия като търсена и доста често срещана съставка в боите за коса. Въпреки това, тъй като предлага много ограничена гама от цветове, хена се добавя към други оцветители и по-рядко се ползва самостоятелно.

Свойства: индийска къна в Biochoice.bg

Оцветяване

Степента на оцветяването, дадено от къната, зависи от наличието в листата на Lawsonia inermis на гликозиди, които чрез хидролиза освобождават жълтеникав пигмент, който във въздуха е червеникав. Говорим за оцветяване и отразяващи свойства.
Веднъж поставен във воден разтвор, този характерен пигмент на къната дава червен цвят, който позволява да се получат червеникави нюанси на косата.

Лечебни свойства

Къна има балансиращо и полезно действие върху скалпа. Помага в борбата със себорея и мазен пърхот благодарение на наличието на танини и етерично масло със стягащи и дермо-пречистващи свойства.

Вижте КАК ДА ОЦВЕТИТЕ КОСАТА СИ С КЪНА И ТРИКОВЕ

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *