Глутен и безглутенови храни

Какво е глутен? Кои хранителни продукти нямат глутен?

gluten-free

Глутенът (от латински: gluten – „лепило“) е специфичен растителен протеин, който се съдържа в житните култури и техните производни. Глутенът придава еластичност на тестото и спомага за запазване на формата му в процеса на втасване.

Глутенът се определя като главният показател за качеството на пшеничното брашно при производство на хляб.

Между 1 и 2 процента от населението на земята имат глутенова нетолерантност: организмът не приема и не може да преработва тези протеини.

Хората с глутенова непоносимост получават храносмилателни разстройства или по-сериозни здравословни проблеми, като се започва с възпаление на чревната лигавица.

Нетолерантността към глутен е свързана със заболяването цьолиакия / целиакия.

Цьолиакия

Цьолиакия или глутенова ентеропатия е заболяване, причинено от вродена непоносимост към растителния протеин глутен.

Попадайки в тънките черва, протеиновите компоненти увреждат лигавицата и тя става неспособна да приема всички основни хранителни съставки – мазнини, белтъчини, въглехидрати, витамини. Всичко това в детска възраст причинява различни хранителни дефицити, които водят до забавен растеж и аномалии в развитието.

Развива се т.н. малабсорбционен синдром, който може да бъде причинен и от други чревни заболявания и отклонения на метаболизма. За поставянето на точната диагноза цьолиакия е необходимо да се проведат специфични изслевания. Препоръчва се безглутенова диета, а при необходимост и медикаментозни терапии. (lekar.bg)

Храни без глутен, безглутенови продукти

Както вече казахме източници на глутен са житните култури: пшеница, овес, ечемик, ръж. Лимецът също е житна култура, но съдържа минимално количество глутен. И все пак за хора с глутенова непоносимост се забранява дори и консумацията на лимец.

Изглежда страшно? В никакъв случай. Просто трябва да се откажем от навика да ядем хляб такъв, какъвто го познаваме от деца. Да забравим за всички пакетирани изкушения като кроасани, кексчета, вафлички, солети… “Не” на баничките и на пиците! Ако искаме да похапваме от тези вкусотии, ще трябва да търсим на пазара безглутеновите им братя или сами да си ги приготвим. За щастие вече се предлага достатъчно голямо разнообразие от готови безглутенови продукти, както и безглутенова пица.

За да разведрим обстановката, нека изброим храните, които не съдържат глутен! И ще видим, че те са много повече от тези, които съдържат.

fruttivendoloКартофи, ориз , просо, боб /бял, черен, шарен, боб мунг/, леща /зелена, кафява, червена, черна/, зеле /броколи, карфиол, брюкселско зеле/ – това са основните продукти, с които готвим, нали? И те са безглутенови :-)

Освен това безглутенови са всички пресни плодове и зеленчуци.

Яжте ядки! За предпочитане яжте сурови ядки, тъй като при изпичането и овкусяването им често се използва пшеничено брашно. Хапвайте на воля бадеми, лешници, фъстъци. Без глутен са и кестените, както и брашно от кестени.

Месо, риба, млечни – сами по себе си, тези храни не съдържат глутен, но внимавайте, панираната риба в ресторанта е глутенова, всяко ястие с брашнен сос е глутеново, някои млечни продукти биват сгъстени с нишестени смески, значи и те съдържат глутен.

Безглутенова паста pasta-senza-glutine-celiaci

Освен спагети, пене и фузили от ориз и царевица, вече се произвеждат, а ги има и у нас спагети и нудъли с екзотични състав и вкусове като нудъли от елда и амарант, спагети от черен ориз, спагети от ориз и тиква и други глезотийки.

Безглутеново брашно

безглутенови брашна

безглутенови брашна

 

Безглутенови брашна са: брашно от просо, оризово брашно, брашно от нахут, киноа, елда, брашно от тапиока /маниока, касава/, картофено брашно… В здравословните магазини ще намерите още: кокосово брашно, бадемово брашно, орехово, кайсиево, ябълково, брашно от коприва, брашно от амарант, рожково брашно и др. Но ако искате да си изпечете хляб, който се доближава по вид и вкус до пшеничния хляб, използвайте готови брашнени смески. Има такива за бял и за черен хляб, с и без набухватели… Изборът е голям, само дето са скъпи, но пък ако приготвяте хляб само за вас, един кг безглутенова брашнена смес ще ви стигне за доста дълго.

 

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *