Възглавници Спелта – поддръжка и пране

Как да изперем възглавницата

с био растителен пълнеж от спелта и просо?

възглавница с просо и спелта

Имам две любими възглавници. Едната ми е в София, другата – на морето. Проблемът е, че са любими и на други членове от семейството, но нарочно не им купувам, защото не знаят как да се грижат за тях.

А възглавницата е нещо интимно. Обгрижвам моите възглавници с любов и не си ги давам на никого, особено пък на разхвърляни тийнейджъри.

И двете ми любими възглавници са с растителен био пълнеж. Едната е с мини обвивки от просо, а другата е микс: в едната и половина се търкалят миниатюрните кухи сферички от просо, а в другата половина пълнежът е люспи от спелта. Върху просото спя като къпана, а когато чета, обръщам възглавницата и подпирам врата си на шумкавата и по-едра спелта. Удоволствието е пълно. За неверниците, които ще кажат “Е защо да си пълня възглавницата с храна за кокошки, и няма ли това да ми хвърчи из цялото легло?”, ще кажа следното: Първо: не става дума за просо и за жито, зърното липсва, използват се само обвивките и второ: обвивките от просо и от спелта са минали специална каучукова баня, за да станат устойчиви на натиск и да не се разпрашават. Възглавниците са снабдени със стабилен цип, който не позволява на пълнежа да излезе и да се пилее из чаршафите. От друга страна, този цип дава възможност да коригираме много лесно височината на възглавницата, като извадим или прибавим от пълнежа.

Но тук аз искам да споделя моя опит с прането на любимите ми възглавници.

20150201_161839Въпреки че върху производствената памучната калъфка слагаме друга, от време на време все пак ми се приисква да изпера и оригиналната калъфка. Естествено перем само калъфката, не пълнежа.

Ще ви разкажа как се справих аз с моята въглавница за сън Туини /миксираната с просо и със спелта/. Ето как не трябва да се прави: не изсипвайте люспичките директно в леген, защото те са леки и голяма част от тях ще отлетят, а употребата на прахосмукачка не влиза в плановете ни точно днес. За целта пригответе две кофи. Във всяка една от тях поставете достатъчно голям найлонов плик/чувал. Внимателно отворете 20150804_143252_resizedципа на първата камера и поставете възглавницата в една от кофите с отвора надолу. С потупване изтръсквайте и бавно повдигайте докато се изсипе цялото съдържание на отделението на възглавницата. Повторете във втората  кофа с пълнежа от втората камера на възглавницата. Важно е кофите да са дълбоки, а пликовете достатъчно да ги покриват. Със сигурност от вътрешната страна на изпразнената възглавница, ще са останали някоя и друга полепнали обвивки от просо и от спелта, но те не са голяма загуба. Излезте на балкона, обърнете “с хастара на обратно” 20150804_143540_resizedвъзглавницата и изтупайте смело върху прането на съседите от долния етаж!

Следва изпиране на освободената вече от пълнеж калъфка. Тя е от 100% бял органичен памук. Можете да я изперете в пералня на 60 или дори на 100 градуса.

Напълването на отделенията става по подобен начин на изпразването. Напъхайте плика с растителните обвивки във възглавницата, с отвора надолу и внимателно го издърпайте нагоре. Пълнежът ще остане вътре. Дръпнете докрай ципа да затворите добре, обърнете възглавницата и повторете напълването на другото й отделение.

Темата за редовната подмяна на възглавниците ни за сън не е нова. Ако сте позабравили защо се налага да правим това, прочетете:

Възглавницата – нашият незаменим нощен приятел и … вредна ли е моногамията?

Comments (2)
  1. Маргарита Минчева May 20, 2017
    • admin July 27, 2017

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *