Бюджет Здраве

Сподели своите разходи за здраве

и спечели ваучер за отстъпка!

Бюджет е финансов термин от английски произход, който означава: списbudgetък с очакваните приходи и разходи за определен срок от време. Свикнали сме да го свързваме с „държавния бюджет“, но бюджетът може да е фирмен, личен или семеен.

Да поговорим за семейния бюджет и най-вече за едно перо в него, което ще кръстим бюджет „Здраве“.

Бюджет „Здраве“ включва всички средства, изразходвани за нашето здраве. Ще си кажете: аха, пари за лекарства. А аз ще ви отговоря: не, пари за превенция на здравето.

budget2В бюджет здраве на едно семейство влизат: средствата за плуването на малкия, тениса на каката, ски почивката, съботния излет на Витоша, плодовете и зеленчуците на трапезата и други по-дребни нещица като сурово барче вместо кроасан, студено пресован зехтин, лимон и хималайска сол в салатата вместо олио, оцет и йодирана готварска сол… и т.н.

Може би вие не планувате тези разходи и ги слагате в общия кюп. Но така рискувате другите битови разходи да надделеят и да изместят част или дори всичките средства, които бихме искали да отделим за това специално перо от семейния бюджет – здравето.

budget3Една приятелка например си е направила много добре тази сметка и твърдо е заявила на семейно събрание, че 30% от средствата за храна държи да са за здравословни продукти, по възможност био, но не задължително. Така наред с необходимите пържоли за главата на семейството, тя доставя на семейната трапеза ястия с киноа, амарант и чиа, десерти с фурми вместо захар, ядкови млека вместо краве мляко, свежи зеленчуци и плодове, подправя някои гозби с куркума и джинджифил, други със свежи български билки, меси лимецов хляб с квас… Въобще грижи се истински за здравето на трите си деца, съпруга и себе си разбира се. И знаете ли от какво спестява? От лекарства. От аптеката се купуват само дамски превръзки и лепенки за ожулени колене.

Та в този ред на мисли, моето предизвикателство към вас е да ни разкажете за вашия бюджет „Здраве“. Планирате ли го или както дойде? Какво включва? Срещате ли трудности? Оказват ли съпротива домашните ви?

Споделете с нас! Вашият опит ще е полезен за читателите ни. В знак на благодарност, всеки написал като коментар своята история на тема бюджет „Здраве“, ще получи ваучер за 5% отстъпка в нашия онлайн магазин. Ваучерът е персонален и за многократна употреба в рамките на една календарна година.

Ще го получите на имейла, който се въвежда, за да се напише коментар.

Очакваме вашите разкази!

Comments (1)
  1. Маги Сотирова March 21, 2017

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *